Proces wtryskiwania tworzyw polimerowych
Cechą charakterystyczną procesuwtryskiwania jest to, że w przeciągu liczonego w sekundach czasu cyklu kształtowane są wszystkie własności użytkowe wyrobu. Zostaje wykształtowana struktura wewnętrzna wypraski, następuje skurcz, kształtowane są wymiary. Poprawne ustawienie procesu ma na celu wyeliminowanie występujących równocześnie wad wewnętrznych i zewnętrznych i zapewnienie powtarzalnej jakości produkowanych wyprasek.Przebieg procesu wtrysku i kształtowanie własności wyrobu w procesie wtryskiwania charakteryzuje krzywa ciśnienia.
W poszczególnych fazach procesu następuje:
w fazie wtrysku: przepływ tworzywa, orientacja i rozciąganie cząsteczek kształtują się następujące własności tworzyw:
- mechaniczne,
- powierzchniowe,
- widoczność linii płynięcia,
- odkształcenie.
w fazie sprężania: ostateczne ukształtowanie konturów wyrobu, tworzywo zastaje silniej sprężone w gnieździe formy, własności wyrobu:
- całkowite wypełnienie i odwzorowanie kształtu gniazda
- tworzenie się wypływek
w fazie docisku: uzupełnienie strat skurczowych tworzywa w gnieździe formy, występujących podczas ochładzania sprężonego stopu, własności wyrobu:
- ciężar,
- stabilność wymiarowa,
- skurcz,
- pęcherze,
- zapady,
- charakterystyka (siła)wypychania,
- wytrzymałość linii łączenia,
- dokładność wymiarowa (odkształcenia),
w fazie chłodzenia: albo zastaje zachowana budowa amorficzna w wyprasce lub wykształca się struktura częściowo krystaliczna.
Następuję zamrożenie i uwalnianie stanu orientacji oraz stopnia rozciągnięcia cząsteczek. Pod koniec fazy ochładzania w zastygniętej wyprasce następuje kurczenie się tworzywa już jako ciała stałego wypraski.
Wstępne ustalenie procesu odbywa się podczas prób. Po uzyskaniu wyrobu o zadowalającej jakości następuje optymalizacja wydajności produkcji. Nastawy parametrów określających „punkt przetwórstwa” są zapisane w postaci karty operacyjnej procesu lub zapisane w pomięci sterownika.
W poszczególnych fazach procesu następuje:
w fazie wtrysku: przepływ tworzywa, orientacja i rozciąganie cząsteczek kształtują się następujące własności tworzyw:
- mechaniczne,
- powierzchniowe,
- widoczność linii płynięcia,
- odkształcenie.
w fazie sprężania: ostateczne ukształtowanie konturów wyrobu, tworzywo zastaje silniej sprężone w gnieździe formy, własności wyrobu:
- całkowite wypełnienie i odwzorowanie kształtu gniazda
- tworzenie się wypływek
w fazie docisku: uzupełnienie strat skurczowych tworzywa w gnieździe formy, występujących podczas ochładzania sprężonego stopu, własności wyrobu:
- ciężar,
- stabilność wymiarowa,
- skurcz,
- pęcherze,
- zapady,
- charakterystyka (siła)wypychania,
- wytrzymałość linii łączenia,
- dokładność wymiarowa (odkształcenia),
w fazie chłodzenia: albo zastaje zachowana budowa amorficzna w wyprasce lub wykształca się struktura częściowo krystaliczna.
Następuję zamrożenie i uwalnianie stanu orientacji oraz stopnia rozciągnięcia cząsteczek. Pod koniec fazy ochładzania w zastygniętej wyprasce następuje kurczenie się tworzywa już jako ciała stałego wypraski.
Wstępne ustalenie procesu odbywa się podczas prób. Po uzyskaniu wyrobu o zadowalającej jakości następuje optymalizacja wydajności produkcji. Nastawy parametrów określających „punkt przetwórstwa” są zapisane w postaci karty operacyjnej procesu lub zapisane w pomięci sterownika.
Komentarze
Prześlij komentarz